Kerja Ikhlas Kerana Allah

Kerja Ikhlas Kerana Allah

Gambar Hiasan: Taman Pertanian Tenom, Sabah

Gambar Hiasan: Taman Pertanian Tenom, Sabah

Google bukan sahaja enjin carian terkenal, ia juga dinamakan sebagai ‘top employer’ atau majikan terbaik seluruh dunia. Jika dalam negara, nama-nama seperti Shell, Petronas, McKinsey & Co, dan Ernst & Young menjadi pilihan utama bagi mereka yang sedang mencari kerja. Apa yang direbutkan untuk bekerja di syarikat multi-nasional ini? Sudah barang tentu ada banyak kelebihan atau benefit yang ditawarkan.

Benar kesemua syarikat tadi besar dan bertaraf multi-nasional. Namun orang ikhlas bekerja kerana Allah Yang Maha Besar. Bukankah Allah Maha Kaya. Sudahlah Maha Kaya, Maha Pemurah pula. Kita mungkin pernah berjumpa dengan majikan yang kaya, namun berkira pula. Ada majikan yang pemurah, sayangnya dia tidak berapa kaya. Beruntungnya orang yang bekerja ikhlas mengharapkan ganjaran dari Allah.

Ada 1001 Faedah dan Manfaat Orang Yg Ikhlas

1. Ia merupakan syarat pertama kerja diangkat menjadi ibadah dan mendapat pahala dari Allah Azza Wa Jalla. Allah menerima hanya amal yang tulus dan ikhlas kepadanya sahaja.

2. Kerja menjadi mudah dan ringan kerana mendapat pertolongan Allah. Nabi pernah menyebut bahawa salah satu golongan yang mendapat pertolongan Allah ialah mereka yang ikhlas.” (Sahih Tarhib wa Targhib). Ikhlas, no bomoh-bomoh, no tangkal-tangkal, n no pelaris-pelaris. Semua itu syirik dan membatalkan keikhlasan.

3. Motivasi dan semangat orang yang ikhlas tidak mudah luntur. Kerana mereka mengetahui bahawa Allah Maha Mengetahui setiap apa yang mereka buat. Walaupun bos atau majikan tidak nampak atau terlepas pandang memberikan puji, namun mereka tetap bekerja dengan sungguh-sungguh. Kerana yakin Allah Maha Melihat Maha Mendengar.

4. Dan yang k-4 lihat apa yang Nabi sebutkan. Imam Ibnu Hibban meriwayatkan sebuah hadith

ومنكانتالدنيانيتهفرقاللهوجعلفقرهبينعينيهولمياءتهمنالنياالاماكتبله

ومنكانتالاخرةنيتهجمعاللهامرهوجعلغناهفيقلبهواتتهالدنياوهيراغمه

“Barangsiapa niatnya adalah dunia, maka Allah mencerai-beraikan urusannya dan menjadikan kemiskinan di kedua pelupuk matanya. Dan dunia tidak diberikan kepadanya melainkan apa yang telah dituliskan untuknya. Barangsiapa niatnya adalah akhirat, maka Allah akan menghimpunkan urusannya, menjadikan kekayaan di hatinya ddan dunia akan diberikan kepadanya walaupu ia tidak suka.”

Mohd Riduan b Khairi

PPY Borneo ‘Membangun Citra Insan’

https://ppyborneo.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s